Шмит Карл

Карл Шмит

Карл Шмит е роден 11 јули 1888 година во Плеттенберг, Прусија, Германска империја, а починал на 7 април 1985 година во Плеттенберг, Северна Рајна - Вестфалија, Западна Германија. Тој бил германски конзервативен правник и политички теоретичар. Шмит интензивно пишувал за ефективното користење на политичката моќ. Неговата работа има големо влијание врз следната политичка теорија, правната теорија, континенталната филозофија и политичката теологија и останува и влијателна и контроверзна поради неговата блиска поврзаност и јуридичко - политичка верност кон нацизмот. Тој е познат како "крунистички правник на Третиот рајх".

Found 1 books in total
Books per page: