Zoščenko M.

M. Zoščenko

Зошченко е роден во 1894 година, во Санкт Петербург, Русија, според неговата автобиографија од 1953 година. Неговиот украински татко бил уметник и одговорен за надворешната декорација на музејот Суворов во Санкт Петербург.Неговата мајка била русинка. Идниот писател студирал на Правниот факултет на Санкт Петербургскиот универзитет, но не дипломирал поради финансиски проблеми. За време на Првата светска војна, Зошченко служел во армијата како полициски службеник, неколку пати бил повреден во акција и бил тешко повреден. Во 1919 година, за време на Руската граѓанска војна, неколку месеци работел во Црвената армија пред да биде отпуштен поради здравствени причини.

Found 1 books in total
Humorističke price
1961
0 Votes
Books per page: