Прохоров А

А Прохоров

Александар Михајлович Прохоров (11 јули 1916, Атертон, Квинсленд, Австралија - 8 јануари 2002 година, Москва) - советски и руски физичар, еден од основачите на најважната област на модерната физика - квантна електроника, добитник на Нобеловата награда за физика за 1964 година (заедно со Николај Басов и Чарлс Таунс), еден од пронаоѓачите на ласерската технологија.

Found 2 books in total
Books per page: